Kostum rajutan untuk bayi baru lahir

Kostum rajutan untuk bayi baru lahir

Sut dirajut sering pakaian pertama untuk bayi baru lahir pada musim dingin, serta pada musim semi dan musim luruh. Saya mahu mereka memberikan serbuk hanya sensasi yang menyenangkan, untuk menjadi selesa dan cantik, kerana rasa estetika anak-anak mula terbentuk dari hari-hari pertama kehidupan.

Perkara-perkara yang dikaitkan juga berguna untuk bayi musim panas untuk memanaskan diri pada waktu petang atau dalam cuaca sejuk, yang sering berlaku pada permulaan atau akhir musim.

Ciri-ciri

Sesetengah ibu menyusun pakaian mereka sendiri, memberi tumpuan kepada keutamaan mereka, persembahan intuitif, melabur dalam penciptaan saman masa depan semua cintanya dan hasrat yang baik.

Sekali lagi, hal-hal rajutan yang dihiasi dengan hiasan khas boleh, menurut kepercayaan popular, malah memainkan peranan jimat, melindungi mereka dari semua yang tidak baik.

Apabila merajuk diri mesti mempertimbangkan ciri-ciri berikut:

 1. Anda boleh mengikat produk menggunakan jarum mengait atau cangkuk. Mereka yang rajutan dengan merajut jarum mempunyai kain yang halus, dan yang dibuat oleh mengait sering dibedakan oleh renda, bersatu renda.
 2. Sesuai dirajut untuk bayi baru lahir termasuk dari 2 hingga 5 item. Biasanya ia adalah seluar, blaus, booties dan topi dalam bentuk cap, topi, cap atau beret. Seluar dan blaus dengan mudah boleh menggantikan jumpsuit rajutan. Juga lengkap dengan blaus dan bukan seluar selalunya separa pakaian. Tali tarian mungkin digantikan dengan tudung. Aksesori tambahan biasanya sarung tangan, sampul surat atau beg tidur cocoon yang dirajut, yang membantu mengelakkan perubahan lampin, terutamanya jika bayi yang gelisah tidak bertolak ansur.
 3. Produk untuk kanak-kanak paling sedikit berbeza bergantung kepada jantina bayi - hanya pada warna dan lokasi zippers pada blaus atau pakaian (butang, butang): budak itu dijahit di sebelah kanan, manakala anak perempuan, sebaliknya, dibiarkan.
 4. Apabila membuat pakaian rajutan untuk bayi yang baru lahir, biasanya warna-warna terang dan warna pastel yang disenyapkan digunakan, kerana gamma yang terang dan kaya dapat mengganggu bayi. Ia juga memudahkan pencucian, menghapuskan keperluan untuk membasuh secara berasingan cahaya dan perkara gelap.

Ibu-ibu yang tidak suka bersatu atau tidak tahu bagaimana, atau mempercayai tanda bahawa tidak baik untuk merajut ketika menunggu anak itu, lebih suka membeli barang rajutan yang sudah siap, karena pilihan sekarang kaya: untuk setiap selera dan anggaran.

Bagaimana untuk memilih

Kostum yang betul untuk kanak-kanak:

 • dijahitsupaya tidak menyebabkan kerengsaan dan kerengsaan pada kulit, tidak menyebabkan ketidakselesaan bagi bayi;
 • diperbuat daripada jenis benang yang sesuai untuk kulit halus;
 • mesti dibuat benang yang sesuai untuk musim ini: untuk musim sejuk, benang dengan bulu asli lebih sesuai, dan untuk musim panas dengan kapas atau linen;
 • dibekalkan dengan sejumlah besar pengikat, yang menjadikannya lebih mudah untuk berpakaian bayi, menjadikannya kurang menjengkelkan untuk bayi: pengikat di bahagian depan jumpsuit atau blaus menghilangkan keperluan untuk meletakkan benda itu di atas kepala, dan mereka yang berada di bahagian bawah antara kaki jumpsuit atau separa pakaian membantu untuk mengelakkan cuba menyelinap kaki bayi ke kaki ;
 • Pengikat hendaklah terletak hanya di hadapan: kebanyakan masa yang baru dilahirkan bayi di belakang, jadi cengkaman di sana akan menimbulkan ketidakselesaan.

Warna

Pada zaman kita, fesyen agak demokratik dan sering menolak pembahagian warna tradisional menjadi feminin, maskulin dan neutral. Tetapi Lebih baik konservatif apabila memilih pakaian untuk bayi baru lahir dari segi warna.

Jadi, untuk set nada pastel gadis-gadis - bunga merah jambu, karang, oren, bunga ungu paling hampir akan didekati.

Bagi lelaki, yang terbaik adalah warna biru muda, hijau, ungu.

Putih, kuning, kelabu, kuning air - warna universal.

Pakaian rajutan untuk bayi yang baru lahir hampir selalu mempunyai warna yang berbeza, dihiasi dengan perhiasan.

Bahan

Benang untuk mengait produk kanak-kanak mungkin berbeza.

Bahan semulajadi

Ini adalah yang terbaik yang dilihat oleh kulit bayi, kerana ia membolehkannya bernafas, yang sangat menyerap:

 • Bulu: memanaskan yang terbaik. Yang terbaik adalah merino: ia adalah yang paling lembut daripada semua jenis bulu domba dan sangat hangat. Minus: sesetengah bulu kanak-kanak boleh menyebabkan alahan, terdedah kepada pengecutan.
 • Kapas: untuk membuat produk untuk musim panas atau musim panas, memanaskan dengan baik, tahan haus, hypoallergenic.
 • Flax: mengekalkan haba lebih buruk daripada kapas, lebih kasar daripada itu, kurang anjal, renyuk, tetapi lebih menyerap. Ia lebih sesuai untuk produk musim panas, kerana ia dipercayai bahawa dalam keadaan panas ia memberikan kesejukan. Juga flaks adalah hypoallergenic dan tahan pengecutan - ia boleh dibasuh walaupun di dalam air panas.
 • Sutera: lebih lembut daripada flaks dan kapas, menghangatkan lebih baik, hypoallergenic. Produk daripadanya hampir tidak melancarkan dan tidak meremajakan.

Bahan buatan.

 • Akrilik: terdapat akrilik khas yang direka untuk merajut produk untuk yang terkecil. Ia adalah hypoallergenic, lembut dan elastik, yang dilihat dengan sempurna oleh kulit kanak-kanak.
 • Microfiber: dipanaskan dengan baik, sangat hygroscopic, bernafas, tetapi sukar dijaga: tidak bertolak ansur dengan suhu tinggi. Selepas beberapa ketika, kaus kaki kehilangan harta benda yang bermanfaat dan mungkin menyebabkan alahan.
 • Viscose: Serat buatan asal semulajadi - dihasilkan daripada kayu pulpa. Ia sama dengan sifat untuk kapas, tetapi lebih bersifat hygroscopic dan kurang tahan lama.
 • Mewah: poliester dengan benang lembut yang lembut, memberikan sensasi sentuhan yang paling menyenangkan. Dengan teknik merajut khas, kesan dari "sheared mink" diperolehi. Malah saman yang paling besar yang diperbuat daripadanya sangat ringan. Daripada minus: hanya sesuai untuk suhu dari + 5 ° C hingga + 17 ° C dan tidak melepasi udara dengan baik.

Sesuai dipakai untuk bayi baru lahir boleh dibuat dari pakaian rajut kanak-kanak - kain rajutan, yang dibuat menggunakan mesin jahit khas. Oleh kerana benang-benang dalam pakaian rajutan dikaitkan dengan cara yang istimewa, produk-produk yang terbungkus dengan sempurna, sangat elastik, tidak meremukkan, dan mengekalkan bentuknya dengan baik.

Sekarang jarang boleh didapati dalam penjualan benang, 100% yang terdiri daripada hanya satu jenis serat semulajadi - bulu atau kapas. Dan ini bagus, kerana dengan penambahan serat sintetik, sifat-sifat benang dapat bertambah baik dan keburukan yang bahan-bahan semulajadi dapat hilang.

Oleh itu, akrilik, apabila digabungkan dengan bulu, menambah kekuatan padanya, dan apabila ditambahkan ke kapas, ia menjadikannya lebih lembut, lebih elastik dan lebih mudah. Poliester mengurangkan flaking dan microfiber membuat apa-apa benang lebih bernafas.

Pastikan untuk melihat peratusan jenis gentian dalam benang: apa lagi, sifat tersebut dan akan menjadi benang yang paling ketara.

Sesetengah jenis benang - mohair, bulu angora, poliamida, benang dengan lurex dan sebagainya, sama sekali tidak sesuai untuk membuat produk kanak-kanak.

Gaya bergaya dan model

Model dan gaya pakai dikait pada masa kita banyak.

Untuk musim sejuk, kit yang dibuat daripada jenis benang yang paling panas sesuai, dengan topi yang menutupi telinga dan leher, beg tidur atau sampul rapat.

Model untuk musim panas atau musim panas biasanya mempunyai renda bersatu. Anda boleh mencari produk dengan reka bentuk luar biasa dan sangat menarik: dalam bentuk haiwan kecil lucu, watak hebat dan kartun. Terutama pakaian lucu yang diperbuat daripada mewah.

Sut dan idea untuk pucuk foto

Kostum rajutan boleh bukan hanya praktikal, tetapi juga dibuat untuk majlis-majlis khas, contohnya, untuk pemotretan foto. Selalunya, bayi baru lahir semasa pemotretan diambil gambar.

Sut boleh dibentangkan dalam bentuk aksesori rajutan: topi, permaidani, booties, membantu membuat imej lucu atau hebat:

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus