Pek pakaian: sejarah dan analog moden

Pek pakaian: sejarah dan analog moden

Pakaian mantel adalah tandas malam mewah untuk seorang lelaki. Dalam sesetengah kes, ia adalah bentuk pakaian wajib, contohnya, semasa persembahan dalam tarian tarian. Tetapi anda tidak boleh memakainya apabila anda mahu, tetapi hanya selepas pukul 19:00. Sebenarnya, anda boleh memberitahu tentang ekor ekor yang lebih menarik.

Apa itu dan bagaimana ia kelihatan

Lapisan pakaian merupakan tandas malam yang diletakkan di dalam acara-acara istimewa atau pada acara-acara khas. Ia terdiri daripada jaket yang tidak biasa: pendek di depan dan dengan lantai panjang di belakang. Seluar juga tidak mudah. Mereka dihiasi dengan jalur satin.

Sedikit sejarah

Lapisan pakaian berhutang kepada pegawai-pegawai, yang, duduk di pelana, mahu tetap pintar dan pada masa yang sama tidak merasa terkurung dalam pergerakan mereka. Lapisan pakaian adalah elemen seragam. Jaket depan pendek tidak dikekang oleh pergerakan, dan lapel panjang di belakang memberikan keanggunan kostum.

Pakaian seragam sedemikian muncul pada pertengahan abad ke-18. Dia bertujuan semata-mata untuk tentera dan tiada kaitan dengan saman parade. Tetapi sejak pada masa itu hanya lelaki kelas atas kepunyaan pegawai-pegawai, dengan pakaian seragam mereka mereka menyumbang kepada pengenalan mantel pakaian sebagai tandas lelaki yang elegan. Muncul di dalam bola dan majlis upacara lain, para pegawai memperkenalkan fesyen pakaian mantel.

Selepas beberapa lama, kot cuba "memperbaiki" dan menghiasi, yang mana kerah besar dan lapel yang sama dicipta. Ikat yang menutupi dagunya juga menjadi hebat. Nah, kolar itu sampai ke pipi. Tetapi fesyen untuk bentuk aneh ini cepat berlalu dan tailcoats kembali ke rupa asal mereka.

Sepanjang abad ke-19, beberapa butiran mantel pakaian sebahagiannya berubah. Terdapat pilihan untuk menunggang, yang dibezakan oleh ekor yang lebar. Dalam sesetengah model, mereka benar-benar menutupi perut dan mempunyai bentuk yang licin. Kolar itu sangat tinggi, lapel besar. Mereka secara beransur-ansur berubah sehingga mereka menjadi hampir bersebelahan.

Lapel jaket berubah menjadi pendek, kemudian panjang. Tailors bereksperimen dengan lengan, kemudian menyempitkannya ke maksimum, kemudian mengembangkannya.

Ciri-ciri dan kelebihan yang berbeza

Dengan cara ini, kakitangan di acara juga boleh berpakaian ekor. Tetapi jangan takut bahawa anda akan keliru. Seseorang yang memahami fesyen tahu bahawa poket hitam digunakan untuk kakitangan bukan putih putih dan hubungan busur.

Pakaian Coats untuk pelbagai acara berbeza. Jadi, pakaian untuk tarian tarian mempunyai pemotongan yang berbeza. Dan yang digunakan dalam pertandingan menunggang kuda berbeza dari segi baik dan dari ballroom. Ia direka untuk menjadikan penunggang itu selesa.

Tuxedo dan tuxedo: perbezaan

Kedua-dua ekor dan tuxedos adalah pakaian upacara. Tetapi baju ekor dipakai semata-mata pada acara rasmi. Mengenai hakikat bahawa anda perlu datang dalam pakaian ekor, sebelum beberapa mesyuarat memberi amaran secara berasingan. Tuxedo boleh dipakai untuk perayaan tidak rasmi.

Adalah mudah untuk meneka kot ekor dengan lapisan panjang jaket di bahagian belakang. Ia dijahit dari krep hitam, menggunakan sutera berkilat untuk lapels. Lapel yang sama boleh di tuxedo. Yang terakhir ini tidak memerlukan kepatuhan kepada butiran mendasar, yang wajib untuk baju ekor.

Jas dipakai terbuka untuk menunjukkan jaket dengan butang mahal. Tetapi tuksedo mesti diikat pada semua butang.Warna tuksedo boleh berbeza, dan walaupun gamma nada yang terang dibenarkan, manakala ekor hanya boleh menjadi hitam.

Gaya bergaya dan model

Hari ini, ekor ekor mengalami banyak perubahan. Dan ia bukan sahaja bertujuan untuk lelaki, tetapi juga untuk wanita.

Pakaian

Anda tidak akan mengejutkan sesiapa yang mempunyai pakaian seperti pakaian-pakaian. Ia mengulangi gaya jaket lelaki dihiasi dengan ekor panjang di bahagian belakang, manakala bahagian depan tetap pendek. Pakaian mantel depan juga kelihatan seperti jaket dengan lapels, di mana blaus boleh dipakai. Terdapat model di mana "jaket" cutout tidak membayangkan pakaian tambahan dari bahagian bawah.

Pakaian berpakaian wanita boleh dipakai dengan baju putih dan bowtie.

Pakaian mantel wanita boleh menjadi pakaian yang berasingan. Di bawahnya pakaian panjang diletakkan di atas lantai. Versi yang melapisi dengan skirt besar, di mana lapang panjang kelihatan sangat ekspresif, kelihatan sangat mewah.

Kot

Kot kot-kot terlalu jauh menyerupai kot klasik lelaki. Pelbagai perkara sedemikian kaya dan pelbagai: lapang panjang atau bentuk trapezoid, lapel merebak satu sama lain, kaya kerah. Jaket dalam gaya ini kelihatan mewah dan sempurna sebagai pakaian luar untuk pakaian malam.

Perkahwinan

Jika pengantin lelaki memilih pakaian yang sesuai untuk majlis yang paling serius dalam hidupnya, dia tidak akan kalah. Mengikut tahap bergaya, pakaiannya tidak akan menyerah kepada pihak pengantin perempuan. Selalunya gaun pengantin dijahit mengikut pesanan. Penjahit sepatutnya menjadikannya lebih mudah, kerana pengantin lelaki perlu menghabiskan banyak waktu dalam pakaian formal.

Untuk berpakaian kelihatan sempurna, anda perlu mempertimbangkan semua item tandas: baju dengan kolar berdiri, sempurna patut baju. Seluar harus berada di tahap yang betul dalam hubungan dengan kasut.

Tunic

Jubah dalam bentuk mantel pakaian berbeza di semua lapang panjang yang sama. Walaupun dalam versi pakaian ini, mereka tidak boleh hanya di depan, tetapi juga di belakang. Tunik boleh menjadi pakaian yang elegan, dan setiap hari, dijahit dari pelbagai fabrik, warna dan reka bentuk yang berbeza, termasuk selesa untuk memakai selesa di rumah.

Down jacket

Down jacket-coat hari ini adalah salah satu model yang paling popular. Punggung pemanjangan yang panjang dapat dibagi-bagi atau dibahagikan ke dalam lap. Lantai panjang dialu-alukan di hadapan pakaian. Dalam beberapa perwujudan, lantai dijahit dengan bau.

Cardigan

Sebuah kardigan dalam bentuk mantel pakaian adalah hiasan yang menarik yang dapat melengkapkan imej anda dengan mengenakan baju T dan jeans biasa dari bawah. Lantai panjang pakaian-kardigan dan kain nipis yang ketat, secara visual memanjangkan angka dan membuat anda lebih langsing. Sebuah kardigan boleh dengan kolar, berkumpul di belakang, dengan celah pada lapels. Dia kelihatan hebat bersama topi.

Jaket

Jaket, yang berdasarkan gaya ekor adalah tambahan yang sangat asli kepada mana-mana pakaian. Ia kelihatan cantik pada kemeja putih dan mencipta wajah yang benar-benar perayaan, terutama jika ia dijahit dari bahan hitam yang sesuai dan dilengkapi dengan lap berkilat. Bentuk rompi boleh berbeza-beza, silinder hat sesuai untuknya. Wanita kelihatan sangat mengagumkan dalam imej ini.

Jaket tanpa lengan seterusnya membuka baju yang dipakai di bawah. Hitam putih, kelihatan seperti yang mengagumkan. Jaket boleh dipakai sebagai pakaian bebas. Tangan dan bahu terbuka memberi wanita itu wajah yang menggoda dan seksi.

Jaket

Hari ini kot jaket boleh didapati dari pelbagai kain dan direka bentuk untuk sebarang musim, sehingga pilihan kulit atau model bulu hangat.

Sweatshirt

Kotak dalam bentuk mantel pakaian adalah pakaian hangat yang selesa yang akan dapat menutupi belakang dan belakang dari sejuk. Lantai panjang jaket ini akan melindungi dari angin. Ia bagus untuk dipakai di rumah. Ia akan menggantikan pakaian luar dengan sempurna, sementara cuaca di luar tidak terlalu sejuk.

Klasik

Lapisan pakaian klasik harus tegas mengikuti etika dan mematuhi sepenuhnya set pakaian tertentu.Kolar harus duduk dengan sempurna di leher, kain dan warna - ketat mengikut peraturan klasik. Memakai kot seperti itu juga perlu dengan cara tertentu, iaitu, dengan baju berjubah yang berjalur, jaket yang tidak dibuang, sarung tangan yang akan dibawa, dan sebagainya.

Moden

Jaket moden telah tidak lagi ketat seperti sebelumnya. Warna-warna lain selain hitam dibenarkan serta versi fabrik yang berlainan.

Untuk menunggang

Jaket menunggang boleh menjadi lelaki dan perempuan. Seluar kaki khas dengan kapas dilampirkan padanya, yang sesuai dengan angka yang baik dan tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan semasa pertandingan dan menunggang kuda yang mudah.

Model untuk tarian tarian

Tarian tarian tarian mempunyai beberapa perbezaan dalam pemotongan. Ini terpakai pada bahu dan lengan sehingga semasa tarian tidak muncul lipatan dalam ikat pinggang bahu. Cerek bahu hendaklah dikurangkan. Sarung itu secara harfiah mengalir ke dalam lengan.

Kolar juga penting. Dia harus membuka leher agar tidak mengganggu dan menggosok kulit semasa tarian. Untuk ini, ia dijahit dengan cara yang istimewa. Apabila memilih mantel pakaian tarian, anda akan melihat bahawa keseluruhan potongan pakaian kelihatan sedikit jatuh sedikit. Inilah keanehannya.

Model kanak-kanak

Bagi kanak-kanak, tentu saja, tidak ada syarat yang ketat untuk orang dewasa. Mereka dibenarkan dan warna yang berbeza, dan gaya jaket dan seluar. Kot untuk lelaki itu boleh menjadi warna putih, hitam, dan kelabu. Dan juga menggabungkan beberapa warna yang popular.

Untuk gadis-gadis, anda boleh memilih baju berpakaian atau rompi dengan lap yang panjang, jika dia perlu melihat "seperti seorang lelaki."

Sampul baju pakaian untuk bayi

Sampul surat dalam bentuk mantel pakaian untuk bayi adalah hadiah yang sangat asli untuk hari pelepasan dari hospital. Semasa berjalan dalam "guaman" seperti itu di jalan, anak anda pasti akan menangkap pandangan orang yang menyayangi orang yang lewat. Sampul bingkai bukan pakaian luar, tetapi sampul surat, dibuat dalam hitam dan putih atau biru, dengan rama-rama di atas sampul dan juga butang.

Sampul surat dalam bentuk mantel pakaian boleh didapati untuk gadis itu. Dan ia akan dibuat dalam warna yang paling pelangi. Popular, tentu saja, adalah warna merah jambu dan pilihan pelbagai berwarna terang.

Dengan skirt yang lengkap

Berpakaian dengan skirt penuh - pilihan untuk gadis-gadis glamor yang ingin menonjol dari orang ramai. Dalam versi ini, bukannya kain tradisional, ada kain yang dikumpulkan, yang bertindak sebagai skirt.

Warna

Warna mantel pakaian klasik, tentu saja, hitam. Tetapi jika kita bercakap tentang segala macam pilihan moden, terutama yang direka untuk wanita, di sini anda dapat mencari pelbagai model. Anda tidak akan mengejutkan sesiapa yang mempunyai warna hijau, merah atau biru. Warna kelabu dan putih telah lama diizinkan walaupun untuk lelaki di ekor rasmi.

Bahan

Velvet coat kelihatan sangat mewah kerana jenis fabrik khas. Dari bahan ini diputuskan untuk menjahit mantel pakaian bahkan di zaman dahulu. Dalam kes ini, versi kot berwarna-warna dibenarkan - biru, hijau atau coklat.

Bagaimana untuk memilih

Ia adalah perlu untuk mendekati pilihan pakaian mantel terutama berhati-hati. Dan walaupun mantel itu, meskipun rupanya yang sangat indah, bentuk pakaian yang sangat selesa, ia mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Kelemahannya adalah kerana pemotongan idealnya dia akan menekankan semua kelemahan angka anda. Kerana ini, kecacatan tulang belakang, tulang belakang akan kelihatan jelas. Sekiranya anda tidak dapat membetulkannya, kot itu perlu ditinggalkan, tetapi anda boleh menggantikannya dengan tuksedo.

Anda akan mencapai hasil yang terbaik jika anda menjahit ekor untuk memesan dari tuan yang baik. Kemudian dia akan dapat menyembunyikan semua kelemahan angka anda.

Apa yang perlu dipakai

Di bawah jaket ia diterima untuk memakai baju. Pakaian itu harus dibalut ketat, kolar berdiri dan sudutnya sedikit bengkok. Satu tali leher menghiasi leher dan alat cufflink bijak pada baju. Jaket dipakai di atasnya, selalu dengan tiga butang. Ingat bahawa kain sutera untuk jaket bukan pilihan yang baik.

Jaket dihiasi dengan pesanan, jika ada. Jika tidak ada, maka sapu tangan diletakkan di dalam poket dada.Jubah pakaian mewajibkan seorang lelaki membawa sarung tangan putih dengannya, dan menukar jam tangan biasa untuk versi dengan rantai.

Terdapat keperluan khusus untuk kasut. Ini harus menjadi kasut kulit paten hitam dan stoking yang sama. Jika sejuk, anda harus memakai kot hitam ke kot ekor, dan menambah selendang putih dan topi untuk jaket, yang juga hitam.

Pemuda moden memakai kot walaupun dengan seluar jeans. Sudah tentu, ini sudah menjadi imej jauh dari klasik. Tetapi dia bergaya dan moden.

Imej bergaya

Seorang lelaki di dalam baju ekor sudah bergaya dan sangat mewah. Dan jika anda mendekati pilihan yang sangat berhati-hati, tetapi anda boleh membuat imej yang benar-benar menarik.

Mewujudkan imej yang bergaya dengan mantel pakaian tidak sukar walaupun untuk seorang gadis. Terdapat banyak variasi, dan rumah fesyen yang paling terkenal sering menggunakannya.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus